1. Κακά λιπαρά ( κορεσμένα, trans ) περιέχονται:
- στο βούτυρο,
- στα λιπαρά μέρη των κρεάτων,
- στα λιπαρά αλλαντικά π.χ. μπέικον,
- στα γλυκά, κέικ, μπισκότα,
- στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα ,
- στα τηγανιτά και
- στα έτοιμα γεύματα.
Καλά λιπαρά ( μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και ειδικότερα τα ω3) περιέχονται:
- στα λιπαρά ψάρια π.χ. σαρδέλα, τόνο, σολομό, ρέγκα, σκουμπρί ,
- στα καρύδια ,
- στο λιναρόσπορο ,
- στη σόγια ,
- στο αβοκάντο
- στο λινέλαιο
- στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο .
# καλό είναι να συνδυάζονται τα όσπρια ή οι ξηροί καρποί με τα δημητριακά π.χ. φασόλια με ρύζι.
ΠΡΟΣΟΧΗ στις ποσότητες, γιατί οι λιπαρές τροφές έχουν πολλές θερμίδες.
2. Κακοί υδατάνθρακες υπάρχουν:
- στις καραμέλες,
- στα αναψυκτικά και στους χυμούς,
- στα σιρόπια του εμπορίου,
- στη ζάχαρη,
- στο λευκό ρύζι, στο λευκό ψωμί και στα λευκά ζυμαρικά,
- στις πατάτες
- στα γλυκά, στα παγωτά, στα μπισκότα, στα κουλούρια .
Καλοί υδατάνθρακες (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και με φυτικές ίνες) υπάρχουν;
- στα πράσινα λαχανικά,
- στα όσπρια,
- στα δημητριακά , ψωμί, ζυμαρικά ολικής αλέσεως,
- στα φρούτα - αποφεύγουμε πεπόνι και ώριμη μπανάνα,
- στο αράπικο φιστίκι,
- στη μαύρη σοκολάτα.
# καλό είναι να βράζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τους υδατάνθρακες και να τους συνδυάζουμε με λαχανικά ή πρωτεΐνες.
3. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να έχουν ζωική ή φυτική προέλευση.
- Ζωικής προέλευσης πρωτεϊνούχα τρόφιμα είναι το κρέας, το ψάρι, το αβγό, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι.
- Φυτικής προέλευσης πρωτεϊνούχα τρόφιμα είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψωμί.
# Τα ζωικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη βιολογική αξία από τα φυτικά τρόφιμα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου