μαθήματα χημείας

μαθήματα χημείας
εδώ θα βρεις διευκρινίσεις & παραλείψεις του βιβλίου καθώς και απαντημένα θέματα των πανελλαδ.εξετάσεων και των πανελλην.διαγωνισμών

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

η κίνηση

Η κίνηση είναι ένα σχετικό φαινόμενο, δηλαδή η περιγραφή της εξαρτάται από τον παρατηρητή.
Επειδή οι διαστάσεις των σωμάτων πολλές φορές μας εμποδίζουν στην μελέτη των φαινομένων, συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη τις διαστάσεις τους. Έτσι συνηθίζουμε να αναπαριστάνουμε τα σώματα με σημεία (υλικά σημεία).

Η θέση ενός σώματος πάνω σε μια ευθεία γραμμή , α) συμβολίζεται με το γράμμα x , β) προσδιορίζεται με βάση ένα σημείο(σημείο αναφοράς) , το Ο που είναι η αρχή για τις μετρήσεις μας, γ) παίρνει πρόσημο, (+) αν το σώμα βρίσκεται δεξιά από το σημείο αναφοράς και (-) αν το σώμα βρίσκεται αριστερά από το σημείο αναφοράς.


Η χρονική στιγμή είναι η ένδειξη του ρολογιού και συμβολίζεται με  το γράμμα.

Η χρονική διάρκεια ή χρονικό διάστημα είναι ο χρόνος που διαρκεί ένα φαινόμενο και συμβολίζεται με Δt.
* Το Δ συμβολίζει τη μεταβολή, δηλαδή την διαφορά {τελική τιμή – αρχική τιμή}.

Το διάστημα ή απόσταση είναι το μήκος της διαδρομής  που διανύει ένα σώμα και συμβολίζεται με το γράμμα s .

Η μετατόπιση α) συμβολίζεται με Δx , β) εξαρτάται από την τελική και αρχική θέση και όχι από τις ενδιάμεσες θέσεις – δεν είναι απαραίτητο το σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό της, γ) παίρνει πρόσημο, (+) αν το σώμα κινείται προς τα δεξιά και (-) αν το σώμα κινείται προς τα αριστερά.

Η ταχύτητα (στιγμιαία ή μέση) μας δείχνει το ρυθμό με τον οποίο κινείται ένα σώμα, πόσο γρήγορα δηλαδή κινείται το σώμα. Συμβολίζεται με το γράμμα u. Είναι παράγωγο μέγεθος και έχει στο S.I.μονάδα μέτρησης 1 m/s .

Η στιγμιαία ταχύτητα είναι φυσικά η ταχύτητα του κινητού μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ( μας τη δείχνει το κοντέρ του οχήματος).

Η μέση ταχύτητα (uμ) είναι το πηλίκο του διαστήματος  s που διήνυσε ένα σώμα προς το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Δt, δηλαδή   uμ=s/Δt 

Η τροχιά είναι το σύνολο των σημείων από τα οποία περνάει διαδοχικά ένα κινητό.

ΑΣΚΗΣΗ:
Κινητό ακολουθεί ευθύγραμμη τροχιά. Στις 10.35 βρίσκεται στο σημείο Α. Στις 10.40 βρίσκεται 10 cm δεξιότερα, στο σημείο Β. Μετά από 15 min  βρίσκεται  4 cm αριστερότερα από το Α, στο σημείο Γ. Για σημείο αναφοράς επιλέξτε ένα σημείο Ο που βρίσκεται 5 cm αριστερότερα από το Β.
Κάντε το σχετικό σχήμα και βρείτε α) τη θέση του κινητού όταν αυτό βρίσκεται στα σημεία Α, Β, Γ . β) τα διαστήματα που διανύει από το Α στο Β, από το Β στο Γ, από το Α στο Γ. γ) τις αντίστοιχες μετατοπίσεις. δ) τα χρονικά διαστήματα στα οποία το κινητό κάλυψε τις παραπάνω αποστάσεις. ε) τις μέσες ταχύτητες του κινητού στα  χρονικά αυτά διαστήματα.
# Οι απαντήσεις σας να μη δοθούν με λόγια αλλά με τα κατάλληλα σύμβολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου